Salut Mental

És possible prevenir els trastorns mentals i promoure la salut mental?


Les malalties mentals són un problema cada vegada major que segons es calcula afecta una de cada quatre persones al llarg de la seva vida (Organització Mundial de la Salut). Les investigacions actuals demostren que les intervencions preventives en salut mental infantil i juvenil permeten efectivament promoure la salut mental i prevenir els trastorns mentals. La naturalesa dels trastorns mentals fa que la detecció precoç i una encertada resposta assistencial pugui condicionar la remissió de  molts dels problemes de salut mental que es presenten durant les etapes infantil i juvenil.  Així mateix aquestes estratègies també poden prevenir l'aparició de trastorns mentals entre els nens i adolescents que es troben en situacions d'alt risc per la seva major vulnerabilitat biológica o del seu propi entorn.

Tenir un ampli coneixement de les principals malalties mentals dels nens i adolescents es un factor clau en la seva detecció precoç

Trastorns d’ansietat

Cal dir en primer lloc que l’ansietat és connatural al estil de vida actual. Dins la nostra societat l’eficàcia i el rendiment s’han convertit en valors prioritaris al marge de les seves conseqüències estressants.

L’ansietat és un fet no necessariament patològic que pot aparèixer davant de qualsevol eventualitat, que assetgi el jo personal, bé per raons de tipus físic o psíquic. No sempre és fàcil establir diferències entre l’ansietat normal i la patològica, ara bé, aquesta es caracteritza per ser excessivament desproporcionada i persistent davant de l’estímul, condicionant un estat d'alerta i d’hiperactivació excessiu que afecta el rendiment i la conducta adaptativa.

Encara que en l’actualitat fem servir de forma indiferent els conceptes d’ansietat i d’angoixa (la seva mútua implicació ho justifica), són prou diferents i dins l’infància i l’adolescència la seva diferència és fonamental per una bona pràctica diagnòstica i terapèutica. Sir Anbrey Levis en una extraordinària publicació de l’any 1967 “Problems presented by Psychopatology” va analitzar les seves connotacions fonamentals, en síntesis l’ansietat (etimològicament incomoditat) es relaciona amb el component psíquic i l’angoixa (etimològicament construcció) amb el component físic del estat emocional.

L’ansietat pot ser una experiència humana normal, pot formar part de la clínica de malalties pediàtriques i d’altres trastorns psiquiàtrics i pot constituir un autèntic trastorn quan l’angoixa és el símptoma predominant i té clares repercussions en el benestar psicosocial.

Des d’un altre punt de vista i a partir dels treballs de Spielberger s’ha considerat l’ansietat patològica com tret i com estat, encara que les dues poden trobar-se dins la mateixa persona. L’ansietat estat implica l’ansietat del present mentre que l’ansietat tret és refereix a la tendència habitual de les persones per reaccionar de forma ansiosa. L’ansietat estat valora més l’ansietat reactiva davant d’un estímul, mentre que l’ansietat tret és refereix més a factors temperamentals o de personalitat.

Més recientment Sheehan diferencia l’ansietat exògena (que apareix en relació a conflictes externs, personals o psicosocials) de l’ansietat endògena (de causa orgànica en persones amb predisposició genètica i antecedents familiars d’angoixa). La primera és habitualment més sensible a la psicoteràpia i la segona als tractaments psicofarmacològics.

 


 

Articles i Enllaços d'interès

 


 

Els trastorns d’ansietat a l’infància i a l’adolescència: com diagnosticar i tractar? - PDF

Dr. Jordi Sasot Llevadot i Rosa Mª ibáñez Bordas.

Article publicat en: CIAP 2007 (Curs Intensiu d'Actualització en Pediatria de la Societat Catalana de Pediatria)


 



La informació proporcionada en aquesta web, es només per el seu coneixement general i no és substitut de consells mèdics o professionals per a condicions mèdiques especifiques. Vostè no ha d’utilitzar aquesta informació per a diagnosticar o tractar cap problema de salud o malaltia sense consultar amb un professional mèdic.

Web actualitzada el dimarts 21 novembre 2023, 11:59